ВДИШАЙ ЖИВОТА - Ползите от ароматерапията

От всички сетива, които познаваме, а именно зрение, вкус, слух, обоняние и допир, обонянието определено е едно от най-силните. Усещайки даден аромат, умът ни е способен да ни върне далеч в миналото, да ни припомни за преживявания, или да ни пренесе на приказно място. Почти всеки нерв в нашето тяло трябва да предаде своя сигнал през гръбначния мозък, за да стигне до мозъка, но само обонянието има директна връзка с него.
Още от древността ароматните растения са били използвани за парфюмиране или за лечение. Много е важно с какво се парфюмираме всяка сутрин, защото това е миризмата, която ще усещаме цял ден и тя ще се отрази на емоционалното си състояние.

Употребата на етарични масла винаги е била да подобри и хармонизира емоционалното, физическото и духовното здраве на човека. В ароматерапията се използват само чисти и натурални растителни суровини за направата на етерични масла.
Ароматерапията е описана и като изкуство, и като наука – тя прилага еднакво знанията за научните аспекти на растенията и маслата, и ги комбинира с изкуството, за да се получи чудотворната смес.


Етрични масла и за какво те са полезни

Различните масла имат различни свойства: някои могат да бъдат енергизиращи и стимулиращи, докато други проявяват успокояващ и балансиращ емоциите ефект, в огромната си част те проявяват противовирусни, антибактериални, противовъзпалителни, антистрес, прочистващи, обезболяващи и много други свойства.
Едни от най-използваните са:

Лавандула - счита се, че лавандулата е най-полезното и универсално етерично масло. Използва се като обезболяващо, антидепресантно, антиревматично. Ароматът на лавандула оказва благоприятно действие за по-спокоен сън.

Чаено дърво - универсален антисептик! Използва се за засилване на имунната система.

Мента - маслото е добро за нервната система. Действието му е известно, като успокояващо нервите, раздразнението и безпокойството.

Тамян - изключително ценен продукт в парфюмерията и ароматерапията. Намалява уврежданията, нанасяни на тялото ни от свободните радикали.

Лимон - най-популярното масло с антибактериални свойства. Лимонът е признат с почистващите си свойства.

Грейпфрут - ароматерапевтите го изпозлват за облекчение на мускулната умора и скованост, както и за облекчение на нервни напрежения. Освен това е известно със свойствата си да намаля желанието да си хапваме. Пречиства мазна и склонна към акне кожа, тъй като е естетсвен регулатор на себума.

Розово масло - това е едно от най-скъпите етерични масла, заради огромното количество розови листенца, необходими за производството на маслото. В ароматерапията маслото има изключителна способност да успокоява и повдига настроението и е отлична помощ при стрес и депресия. Полезно за всички типове кожа, но е особено подходящо за чувствителна и суха кожа.

Жасмин - силен афродизиак за увеличаване на усещанията за любов и чувственост. Освен това се използва за енергизиране на сетивата и създаване на положителна атмосфера, повлиява добре на нервно напрежение и тревожност.
Най-използвания метод за ароматерапия е чрез дифузери.
Дифузерите овлажняват, йонизират и пречистват въздуха. Ако живеете на място със сух въздух, отоплявате се на климатици или камина, често влажността на въздуха в помещенията, особено през зимата, спада драстично. Сухият въздух изсушава носната лигавица, което намалява защитната й функция, отслабва имунитета и вирусите ни атакуват с лекота.
Дифузерите се ползват също за концентрация и фокус на работното място.
Все повече са фирмите и работодателите в корпоративните среди, които разбират ползите от осигуряването на приятна и здравословна работна среда за своите служители. Да не забравяме обаче, че огромна част от офисите в съвременния свят са затворени, с климатици и без достъп на свеж въздух и достатъчно кислород. Работата на бюро по 8-9 часа на ден, стреса и напрежението, сухият въздух и схващанията в края на работния ден са познати на голяма част от работещите. Всичко това води до влошаване качеството на работата и ефективността. Най-лесният начин да подобрите концентрацията си и да сте по-продуктивни и ефективни във вашата работа е да използвате дифузер на работното си място, който да създава приятна атмосфера на бюрото ви. Погрижете се за себе си дори и докато сте на работа.
Ако използвате дифузер, препоръчваме да слагате в него от четири до осем капки от избраното етерично масло, в зависимост от големината на стаята и от това колко интензивен обичате да бъде ароматът.
Йога и ароматерапия вървят ръка за ръка от хилядолетия в естествена хармония. Независимо с каква цел практикуваш йога, комбинацията от двете подсилва ефекта им. От една страна йога е практика, чиято цел е да поддържа тялото и духа на човека през целия живот, а от друга страна етеричните масла имат способността да правят същото, но по друг начин – със силата на натуралните ароматни съединения и директната им връзка с мозъка.
Отвори душата си и вдишай от аромата на етеричните масла. Довери се на усещането си и на носа си. Не бързай и остави ароматът да ти говори.

Не правете компромис със себе си. Вие сте всичко, което имате.
GO!Be e тук, за нас, жените.
Автор: Маргарита Пенева