Еко Коледа

Посвещаме следващите редове, на всички, които вярват в коледната магия!

Коледа! Най-прекрасаното време от годината, нали?! Тази година е малко по-различна, но това не бива да възпира празничното настроение, защото Коледа е толкова много неща!


Затварям очи и веднага усещам аромата на канела и ванилия, портокали и борови клонки. Затварям очи и се пренасям някъде, където има натрупал снежец, тишина, запалена камина и чаша червено вино. Уют, това преди всичко е за мен Коледа! И всички тези аромати и тази картина, които си представям, създават именно това усещане за топлина и домашен комфорт.

Коледа не би била същата, ако не сме и сред близките си. Да печем сладки с жените в семейството, докато мъжете приготвят вечерята... децата и домашните любимци да дивеят навсякъде около нас.  Тази Коледа ни се дава възможност да прекараме повече време по домовете си, с хората, които обичаме, за това ще ви нахвърляме няколко идеи как да направите атмосферата празнична и природосъобразна, разбира се!

За декорацията вкъщи реших, че ще се позабавлявам и ще я направя от природни материали.Е, не всичко, защото няма как да заменя лампичките. Мога да избера да не ги ползвам, но за мен лично коледната украса няма как да мине без тях. Трябва да призная две неща обаче. Първото е, че почти не ми остава време,а второто – хич не ме бива. Но пък и тук намирам чар. Действа ми медитативно и успокояващо и крайния резултат, какъвто и да е, ме кара да се усмихвам, защото знам, че съм измайсторила нещо сама. Ако съвсем се отчаям обаче, Мони е изработила страхотни играчки от вълна, на които със сигурност ще намеря място!

Докато ровех в Pinterest за идеи за природна украса, най-често попадах на изсушените цитруси и реших да се пробвам. Няколко портокала бяха напълно изгорени, но накрая се справих и както виждате на снимката имам си сполучливи изсушени портокали и съм много горда. Част от тях ще сложа на импровизираната ми елха от събрани клончета, а друга част ще използвам като декорация за малката кафе-масичка, с няколко звездовидни анасона. Не пропускам и канелените пръчици, които се оказаха доста популярен вариант, не само за украса на елха, но и като декорация на подаръчните опаковки.

Към коледната трапеза тази година ще добавим прекрасните ни подложки за хранене и текстилни салфетки. Влюбена съм в тези подложки, не защото ние сме ги направили – те крещят Коледа с цветовете си, а малкото избродирано сърчице нашепва,че всичко е любов и кога иначе да си го напомним, ако не именно, когато сме обградени с най-милите ни и най-близки хора. Решихме да направим текстилни салфетки, защото количеството салфетки, които се използват по време на празниците е огромно. Нека не се лъжем – всички се цапаме! Текстилната салфетка, създава едновременно усещане за една по-лускозна трапеза, но и навява спомени от миналото, когато това е било единствената опция. Така, аз лично се надявам, че няма да изхабя един пакет салфетки,а просто ще си преизползвам текстилните.

Цялата ни коледна колекция е насочена към по-осъзнатите избори по време на празниците, повече устойчивост, по-малко пластмаса и по-малко генериран боклук. Последното нещо, което е доста силно свързано с това, е как избираме да опаковаме подаръците. Ние сме ви приготвили невероятно красиви подаръчни торби от 100% памук, с нежна сатенена панделка. Те могат да се преизползват с различни цели, могат и да се рециклират. Колкото и да е красива подаръчната хартия, нейната продължителност на „живот“ е прекалено кратка, да не споменаваме и колко дървета се унищожават годишно за направата на подаръчните опаковки.


Природосъобразната Коледа не е невъзможна и както се очертава да прекарваме повече време вкъщи в следващия месец, защо да не се позабавляваме със семействата си именно чрез създаване на коледна декорация собственоръчно.  Споделих ви няколко идеи, но в Pinterest може да откриета страшно много неща, като това как да си направите коледен венец, използвайки метална закачалка за основа, например.  Аз лично мисля следващия месец да прекарам именно в творчество, правене на сладки и слушане на много коледна музика.


Така че, спретвайте малка работилничка и вие, направете си горещ шоколад, пуснете си един коледен плейлист - аз съм традиционалист и винаги се спирам на Michael Buble, и нека домовете ви се изпълнят с много аромат на канела, ванилия, цитруси, но най-вече със здраве и много смях!

Светли празници,

Алекс