Как да извлечем максимална полза от сауната?

С шапка в сауната? Не е ли достатъчно горещо вътре, за да се налага да носите шапка, при това не каква да е, а вълнена? Напълно резонни въпроси, на които ще се опитаме да дадем подробен отговор.

Ако някога сте имали късмета да влезете във финладска, латвийска или руска сауна, е твърде вероятно да сте забелязали колко разпространена е практиката да се използват филцови или вълнени сауна шапки. Причината за тази практика не е модна приумица, а почива на сериозни научни проучвания и здравословни препоръки. Тъй като главата е най-чувствителната на топлина част от човешкото тяло, излагането на силна горещина може да доведе до различни нежелани странични ефекти като замаяност и топлинен удар. Не е случайно, че много хора избягват сауните, защото не издържат на високата температура вътре. Така обаче те не могат да се възползват от всички ползи на сауна терапията, която през столетията е доказала лековитите си свойства.

Народите, които имат традиции в посещаването на сауна, са си изработили стратегии за „употребата ѝ“ и една от тях е носенето на сауна шапка. Основно качество на този вид шапка е, че предпазва главата от топлината и по този начин удължава издържливостта и приятното усещане от сауната.

Да, определено звучи противоречиво – да носиш вълнена шапка в помещение с температура до 90 градуса. Но всъщност е повече от логично и препоръчително. Вълната притежава качеството да абсорбира влагата от въздуха. На същия принцип вълнената шапка абсорбира отделената по главата пот и поддържа слой сух въздух между кожата и шапката. Това прави вълната изключителен регулатор на температурата и помага на тялото да се охлажда. А това е от изключителна важност не само за приятното изживяване в сауната, но и за запазването на здравето и живота. Главата на човек е осеяна с повече капиляри от която и да е друга част на тялото и излагането им на висока температура може да доведе до тяхното разширяване и спукване. Всичко това може да се предотврати с носенето на сауна шапка, затова горещо ви препоръчваме да я добавите към арсенала си от сауна принадлежности.

Нека добавим и още едно предимство на носенето на подобен тип аксесоар – със сигурност сте наясно, че горещината е сред най-големите врагове на здравата и красива коса; тя става суха и лесно късаща се, губи блясъка и жизнеността си. Със сауна шапката вие ще си спестите подлагането на допълнителни съживяващи косата процедури, защото тя ще запази структурата на косъма невредима.

Да обобщим за какво служи сауна шапката и защо имате нужда от нея:

  • Предпазва главата от силната горещина
  • Предотвратява топлинен удар и чувство на замаяност
  • Предпазва капилярите по главата от разширяване и спукване
  • Запазва косата жива и бляскава
  • Превръща престоя в сауната в много по-приятно и дълго изживяване

Важно е да поддържате сауна шапката в добро състояние, за да можете да се възползвате от нея по-дълго време. Избягвайте да я перете на висока температура в пералнята, защото рискувате да се сдобиете с шапчица за кукла. Вълната обича хладка вода и лека програма за пране, най-добре на ръка. Използвайте нежен препарат за пране и винаги я отцеждайте много нежно и внимателно. За да я изсушите, не използвайте сушилнята на пералнята, а я оформете в подходяща форма и я оставете на равна повърхност.

Сега вече знаето всичко за сауна шапките и можете да се сдобиете с някой от красивите модели, които предлагаме в колекцията GO!Be in the SAUNA! Освен шапка препоръчваме да използвате и вълнени ръкавици и вълнена постелка. Превърнете посещението си в сауната в полезна и приятна част от ежедневието си!

 

Вълнената шапка - царица на сауната!

Намери своята шапка тук: 

 

 

Автор: Августина Пенева